Σύνδεση

Σύνδεση

Λουί Παστέρ (1822 - 1895)Στις 27 Δεκεμβρίου 1822 γεννιέται ο Γάλλος βιολόγος και χημικός Λουί Παστέρ.

Παρότι σε μικρή ηλικία είχε φανερώσει την κλίση του στη ζωγραφική, σε ηλικία 19 ετών αποφάσισε να αφοσιωθεί στις επιστημονικές μελέτες.

Πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του École Normale του Παρισιού, όπου αφιερώθηκε στις μελέτες στον τομέα της Χημείας και της Φυσικής. Το 1847 ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή που αφορούσε την κρυσταλλογραφία.

Τα συμπεράσματα των ερευνών του βοήθησαν σημαντικά την ανάπτυξη του τομέα, ενώ παράλληλα οδήγησαν στη μελέτη της οπτικής ισομέρειας των οργανικών ενώσεων. Το 1848 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Η σχέση μεταξύ βιολογικής δραστηριότητας και μοριακής ασυμμετρίας οδήγησαν τον Παστέρ σε γενικές σκέψεις σχετικά με την ασυμμετρία του σύμπαντος, πραγμάτωση της οποίας μπορούσε να είναι η ζωή. Έτσι, κατ' επέκταση μελέτησε τους μικροοργανισμούς.

Το 1854 μετατέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Λιλ στην έδρα του καθηγητή της Χημείας και ανέλαβε παράλληλα τη θέση του Πρύτανη της Ακαδημίας Επιστημών.

Στη Λιλ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αλκοολική ζύμωση, εξαιτίας των μολύνσεων που είχαν προκύψει και απασχολούσαν τους κατοίκους. Ο Παστέρ ανακάλυψε τα αίτια και πρότεινε τα μέτρα αντιμετώπισης που έπρεπε να ληφθούν.

Οι αλλοιώσεις οφείλονταν στη δράση των μικροοργανισμών. Με τη μέθοδο της παστερίωσης, την ανάπτυξη δηλαδή υψηλών θερμοκρασιών για την εξόντωση των μικροοργανισμών αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των ζυμώσεων.

Αργότερα, η .έρευνα προσδιόρισε ότι δεν ευθύνονταν οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί αλλά οι ουσίες που παράγονται από αυτούς, εντούτοις η θεωρία του Παστέρ θεωρείται ορθή.

Ο Παστέρ στη συνέχεια επεξέτεινε τις θεωρίες και τις μελέτες του για τους μικροοργανισμούς και θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης της Μικροβιολογίας.

Επιπλέον, ο Παστέρ κατάφερε να δώσει λύση σε ένα από τα προβλήματα των επιστημόνων της εποχής του αποδεικνύοντας ότι οι μικροοργανισμοί δεν αποτελούν απότοκο της αυτόματης γένεσης, αλλά ότι αυτοί προϋπάρχουν σε σπόρια.

Απέδειξε ακόμη ότι οι μικροοργανισμοί δεν αναπτύσσονται σε ουσίες αποστειρωμένες, όταν αυτές προφυλάσσονται από μικρόβια που συνήθως μεταφέρονται με τον αέρα.

Στη συνέχεια, ο Παστέρ, μελέτησε ενδελεχώς τη νόσο του μεταξοσκώληκα.

Προέτρεψε δε τους ιατρούς της εποχής του να αποστειρώνουν τα ιατρικά εργαλεία με τη θερμότητα, παρότρυνση που δε βρήκε ιδιαίτερη απήχηση.

Τέλος, ανακάλυψε το μικρόβιο του άνθρακα και της αεριογόνου γάγγραινας, το σταφυλόκοκκο και τον στρεπτόκοκκο. Πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 1895.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.