Σύνδεση

Σύνδεση

Ξεκινά η λειτουργία της Αγροτικής ΤράπεζαςΣτις 4 Ιανουαρίου 1930 ξεκινά η επίσημη λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος.

Ο τραπεζικός οργανισμός συστάθηκε το 1929 με σκοπό τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.

Παρότι η ανάγκη ίδρυσης ενός πιστωτικού οργανισμού που θα αναλάμβανε την κάλυψη της χρηματοδότησης του γεωργικού τομέα είχε γίνει φανερή από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, εντούτοις μόνον 100 χρόνια μετά και υπό την εκρηκτική πίεση του προσφυγικού προβλήματος κατέστη δυνατή η ίδρυση αυτού του ανεξάρτητου οργανισμού.

Το 1929, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ίδρυσε την Αγροτική Τράπεζα με σύνολο κεφαλαίων και οικονομικών ενισχύσεων 1.950 εκατομμύρια δραχμές.

Μεταξύ των σκοπών της τράπεζας συγκαταλεγόταν και η παραγωγικότερη τοποθέτηση των αγροτικών δανείων, με την παράλληλη διαπαιδαγώγηση και τον προσανατολισμό των αγροτών.

Επίσης, παρακολουθούσε, καθοδηγούσε και βοηθούσε την ανάπτυξη συνεταιρισμών, ευνοούσε την ποσοτική και ποιοτική αύξηση της γεωργικής παραγωγής με τη χρήση λιπασμάτων, προωθούσε τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού ενώ τέλος δεν παρέλειπε να εκπονεί μελέτες για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και να προτείνει μέτρα επίλυσής του.

Οι βραχυπρόθεσμες, οι μέσες αλλά και οι μακροπρόθεσμες πιστώσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο σε συνδυασμό με την παροχή γεωργικών εφοδίων και τη γεωργική ασφάλιση έδωσαν ώθηση στην αναστήλωση της ελληνικής γεωργίας.

Τον Ιούλιο του 2012, το υγιές τμήμα της απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Σειρές Βιβλίων

Γιάννης Χρονόπουλος

Ναπολέων Βοναπάρτης - Α' Τόμος

Γιάννης Χρονόπουλος

Ναπολέων Βοναπάρτης - Β' Τόμος

Γιάννης Χρονόπουλος

Ναπολέων Βοναπάρτης - Γ' Τόμος

Γιάννης Χρονόπουλος

Ναπολέων Βοναπάρτης - Δ' Τόμος

Γιάννης Χρονόπουλος

Κωνσταντίνος Α ο Μέγας

Γιάννης Χρονόπουλος

Ιουστινιανός & Βελισάριος

Γιάννης Χρονόπουλος

Ηράκλειος

Γιάννης Χρονόπουλος

Λέων Γ και Κωνσταντίνος Ε

Χρήστος Αναγνώστου

Ιούλιος Καίσαρας - Αλεξανδρινός Πόλεμος

Χρήστος Αναγνώστου

Ιούλιος Καίσαρας - Ισπανικός Πόλεμος

Χρήστος Αναγνώστου

Ιούλιος Καίσαρας - Αφρικανικός Πόλεμος

Τα Άρθρα μας

Δείτε την αρθρογραφία του Historical Quest σε μια σειρά θεματικών ενοτήτων που καλύπτει χρονικά όλο το φάσμα της ιστορίας. Πρόκειται για ιστορικά άρθρα, μελέτες και κείμενα από συγγραφείς - συνεργάτες του Historical Quest, που αρχικά είχαν δημοσιευτεί στα πλαίσια λειτουργίας του historical-quest.com ως μηνιαίο ηλεκτρονικό συνδρομητικό περιοδικό.
Πλέον ο Εκδοτικός Οίκος Historical Quest "απελευθερώνει" αυτές τις δημοσιεύσεις ώστε να είναι διαθέσιμες προς ανάγνωση σε κάθε επισκέπτη.

 

 

Όλα τα Άρθρα

Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.